Kasta inte grönsaker som har börjat se lite trötta ut! Om du lägger dem i kallt lätt saltat vatten en stund innan du ska koka dem så återfår de spänsten. Sallad, paprika och räddisor (bl.a.) blir fina igen om du lägger dem i iskallt vatten ca 30-60 minuter innan du ska använda dem! Tomater som börjar bli lite gamla kastar du inte heller utan kokar en egen ketchup, gör en tomatsås tills nästa gång du ska göra pizza (frys in när den svalnat), eller en varm god tomatsoppa!
Persilja och dill som slokar kan man få fina igen om man skär av en del av stjälken och ställer dem i vatten. Persiljan vill ha kallt vatten och dillen varmt vatten.
Rotfrukter håller sig mycket bättre om du skär av blasten. Lämna bara ett par centimeter.
De flesta frukter och grönsaker trivs bäst i svalskåp eller kylskåp. Undantag är tomater, vitlök och avokado som alla smakar mer och godare om de får vistas i rumstemperatur.
Är din avokado för hård och du behöver den inom ett par dagar? Lägg den tillsammans med ett äpple eller en tomat i en plastpåse och förslut denna. Äpplen och tomater (och även mogna bananer, lök och mogen avokado) utsöndrar gasen etylen som påskyndar mognadsprocessen hos andra frukter och grönsaker. Detta kan alltså utnyttjas om man har omogna bananer eller avokado. Av samma anledning bör dessa förvaras separat när ens frukt och grönt inte är omoget. Har du tomater och gurka tillsammans kommer gurkan snabbare bli dålig!
Potatis skall förvaras mörkt och svalt. Utsätts potatisen för ljus blir den grön och utsöndrar giftet solanin som man kan bli sjuk av. Därför ska man alltid kasta grön potatis!
Källa: Lantmännen, mfl
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar