Sidor

tisdag 30 augusti 2011

Så tar du hand om kött, kyckling och fisk.

När du har storhandlat kan du med fördel frysa in färskt kött, fisk och fågel för att öka hållbarheten. Naturligtvis fryser du inte in det som du avser att tillaga samma dag eller dagen därpå!

Frys in platta paket av köttfärs. Lägg färs i lagom stor mängd (200-500 g beroende på hur många man är i familjen) i en plastpåse och platta till den med handen så att färsen blir en eller ett par centimeter tjock. Då både fryser den in och tinar snabbare. Märk upp påsarna med datum och mängd. Hållbarheten i frys är för färs 3-6 månader.

Ju snabbare infrysning desto bättre hållbarhet. Går det för långsamt kan iskristaller bildas som spränger köttcellerna och de förlorar vid upptiningen mycket av sin saftighet. Temperaturen ska helst vara -25 grader. Ta dig besväret att paketera om stora mängder av kött, gäller allt kött. Andra fördelar är att det är lättare att ta fram lagom mycket och dessutom tinar det snabbare. Se till att använda infrysningsfacket på din frys om du har ett sådant. 

Lufttäta påsar ökar hållbarheten. Använd bara lufttäta påsar när du fryser in kött, kyckling och fisk. Syret i luften får maten att härskna, sug ut så mycket luft som möjligt ur påsarna innan du försluter dem.

Skivat kött kan du antingen lägga bredvid varandra i en fryspåse eller så lägger du dem en och en på en bricka eller skärbräda som du stoppar i frysen. När de hårdnat på ytan packar du dem i en fryspåse. Då kan du lättare ta upp så mycket kött som du behöver. 

Ha framförhållning och tina ditt kött i frysen! Under upptiningen sparar du energi på att kylen behöver arbeta mindre och dessutom så smakar långsamt upptinat kött bättre. Detta tar ett halvt till ett helt dygn beroende på mängd och storlek på köttet. I andra hand tinar du i rumstemperatur och har du kort om tid kan du tina i mikrovågsugnen eller i ljummet vatten (behåll köttet i påsen).

Ångrat dig? Djupfryst kött som börjat tina men som fortfarande är kylskåpskallt kan frysas på nytt utan att köttet blir förstört. Det går även utmärkt att fyrsa kött som du har tillagat.

Källa: Lantmännen, Svensk köttinformation, mfl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar