Är du osäker på om ägget är färskt? Gör vattenprovet med det genom att lägga det i kallt vatten. Ett färskt ägg lägger sig på botten, ett ägg som är veckogammalt reser sig upp till hälften medan ett ägg som är mer än tre veckor gammalt ställer sig upp helt i vattnet med den trubbiga delen av änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan gör du bäst i att inte äta det alls, för då är det riktigt gammalt.
När du har knäckt ägget så kan du se om det är färskt eller mindre färskt. Ett färskt ägg har en hög gula och den tjocka vitan tätt kring gulan. Är ägget mindre färskt är gulan lägre och vitan är tunnare och flyter ut mer.
Om du vänder ägget i sin förpackning ungefär en gång i veckan så ökar hållbarheten. Om du inte orkar hålla på och vända äggen varje vecka så ställ dem helst med den spetsiga änden nedåt. När ägget åldras blir
luftbubblan i äggets trubbiga del större och det är bättre att ha den uppåt då än nedåt.
Källa: Lantmännen mfl.
luftbubblan i äggets trubbiga del större och det är bättre att ha den uppåt då än nedåt.
Källa: Lantmännen mfl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar