Laga ny mat av dina rester. Blanda ner gårdagens ris i dagens pannkakor och få ett mer mättande tillbehör till din soppa. Gör en smarrig pytt-i-panna av gårdagens överblivna grillrester (blev det någon tzatsiki kvar smakar den utmärkt till). Var uppfinningsrik och kreativ
Om något börjat mögla behöver det inte betyda att maten är otjänlig:
- Hårda ostar - skär bort minst en centimeter runt mögelangreppet. (I mjuka ostar vill vi ju gärna ha lite mögel!)
- Bröd - om det bara är lite mögel skär du bort en skiva, är det mycket mögel på flera ställen så kastar du hela brödet.
- Sylt, saft, mos, marmelad - kasta burken om den är lättsockrad, innehåller den mer än 50 % socker så räcker det med att du tar bort själva mögelskiktet.
- Övriga livsmedel som är angripna av mögel kastar du.
Laga inte för mycket mat. Beräkna efter hur många ni är och om du behöver göra någon matlåda. Allt för mycket mat lagar vi till och sedan kastar. (Tänk vilket slöseri både med tid, energi och resurser)
Källa: Lantmännen, Svensk köttinformation, mfl.
Källa: Lantmännen, Svensk köttinformation, mfl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar