
Varje år slängs cirka 30 kilo fullt ätbar mat per person – det motsvarar kostnaden för en hel månads mat! Då är inte det som hälls ut i slasken inräknat. Förutom att det är dumt att slänga pengar i sophinken är svinnet dåligt för miljön. Ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö är att minska sitt svinn.
Under rubrikerna till vänster finns råd om hur man kan gå tillväga genom att förvara maten rätt, tänka smart kring rester och om
vad datummärkningen egentligen betyder.
Här är några enkla råd att börja med:
- Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
- Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
- Förvara maten rätt:
- Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C.
- De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp. Om du vill ha dem framme – ät upp dem snabbt.
- Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.
- Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras.
- Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.
* Siffran är beräknad utifrån en årlig genomsnittlig körsträcka på cirka 1440 mil. Bilarna beräknas släppa ut 180 g koldioxidekvivalenter/km (SIKA, 2008).
Källa: livsmedelsverket
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar