Sidor

tisdag 17 april 2012

Om kosttillskott och varför man inte kan ersätta en bristfällig kost med sådana.


Jag pratar ofta med er elever om att det är viktigt att man äter en varierad och regelbunden kost, det tror jag att de flesta av er känner igen vid det här laget! På livsmedelsverkets hemsida kan man läsa mer om kosttillskott, om vem som kan behöva äta kosttillskott, om det kan minska risken för sjukdomar och om det kan vara farligt att äta för mycket vitaminer och mineraler. För höga doser av vitaminer kan vara skadliga. De allra flesta får tillräckligt med vitaminer genom maten och behöver därför inte extra vitamintillskott.

Bland annat står det så här:

Kan kosttillskott minska risken för sjukdom?
Det finns i dag ett stort antal undersökningar som visar att de som äter mycket frukt och grönsaker löper mindre risk att drabbas av olika sjukdomar, främst hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Det skulle kunna bero på att frukt och grönsaker innehåller antioxidativa ämnen. Antioxidativa ämnen skyddar cellerna i kroppen mot skadliga så kallade fria radikaler.

Däremot visar flera stora undersökningar att risken för sjukdomar inte minskar när man äter kosttillskott. Man får alltså inte samma effekt när man tar höga doser av kosttillskott med vitaminer och mineraler som innehåller antioxidativa ämnen som när man äter mycket frukt och grönt. Därför kan man inte kompensera en dålig kost med kosttillskott.


Här kan du läsa mer om det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar