Har du gott om tid men ingen riktig ork att göra något så jobbigt (?!) som att knåda en deg? Här är ett recept på världens godaste latmasksbröd!
1. Smula ner 12 g jäst (1/4 pkt) i en rymlig bunke.
2. Tillsätt 3 dl filmjölk (ger brödet en härlig syrlig smak). Värm 3 dl kallt vatten så att det blir varmare än fingervarmt och häll sedan i bunken. Tanken är att den slutgiltiga vätskan bestående av fil och vatten ska ha 37 grader!
3. Blanda tills jästen har löst sig. Då tillsätter du 1-2 msk honung, 1-2 tsk salt, kanske någon matsked olja. Rör om. (Experimentera gärna här och tillsätt någon näve nötter, frön, torkad frukt osv.)
4. Tillsätt 7 dl vetemjöl. Rör om så att allt blandar sig. Degen ska vara lös och mycket kladdig.
5. Täck bunken med en tallrik (lättare att rengöra än en bakduk) och låt jäsa på dragfri plats i 3-4 timmar.
6. Tillsätt 5,5 dl mjöl av valfri sort. Degen ska fortfarande vara ganska kladdig!
7. Låt jäsa i 1 timma. Efter ca 30 minuter sätter du ugnen på 250 grader.
8. Stjälp nu upp degen på ett väl mjölat bakbord, rör degen så lite som möjligt, låt luftbubblorna i degen vara kvar!
9. Strö mjöl ovanpå degen, platta till lätt med handen. Skär sedan med din degkniv ut bröd i den form du önskar, tänk bara på att de ska vara ungefär lika stora!
10. Grädda i ca 15-20 minuter mitt i ugnen.
Enkelt va?! Och vad lite jobb man behövde lägga ner på det! Och sen så otroligt gott med nybakt bröd och en stor klick smör!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar