Sidor

tisdag 8 maj 2012

Experimentell matlagning med köttfärs

Olika livsmedel tillagas med fördel på olika sätt och med olika metoder. Man kan ha olika syften med varför och hur man gör. Mat som lagas till bebisar lagas kanske med mindre kryddor och utan salt, ska man laga till många personer kanske det är smidigare att laga maten i ugnen, kanske vill man ha sin fisk saftig och god och även då passar ugnsstekning bäst. En lövbiff däremot vill bara ha en snabb resa i stekpannan och frikadellerna ska så klart kokas. Livsmedlen är många, matlagningsmetoderna likaså och möjligheten att kombinera dessa två så gott som oändlig...  (Visst låter det högdraget och pampigt!)

I år 9 har vi haft experiementell matlagning med köttfärs idag. Köttbullar tillagades med olika metoder och med olika kryddning. Eleverna fick provsmaka, diskutera och reflektera över det hela!

En av de viktigaste lärdommarna som vi har fått idag är ju att man kan tillaga mat på olika sätt och att det får konsekvenser för konsistens, smak och utseende och att man själv föredrar något annat än sin kompis.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar